· 

Paard in grafiet. stap voor stap!

 

Benodigdheden voor deze tekening:

 

  • Grafiet potloden. Het maakt niet uit welk merk of hoeveel grafietpotloden je in je bezit hebt. Alleen de HB, 2B, 4B en de 8B kunnen al voldoende zijn.
  • Vulpotloden
  • Zwart kleurpotlood 
  • Witte gel pen
  • Doezelaar
  • Kneedgum

 

TIP: Wil je weten welke merken ik precies gebruik, check dan even mijn blog over materiaalgebruik.

 

 

1. Ik begin altijd eerst met het opzetten van de schets. Hiervoor kan je uit de losse pols tekenen, een raster techniek gebruiken of via verschillende vormen beginnen zoals een rondje of een vierkant.

Ik probeer mijn schets altijd zo goed mogelijk uit te werken, zodat ik weet welke vormen het dier heeft en waar ik de haartjes neer kan gaan zetten.

Voor mijn schets opzet gebruik ik altijd een vulpotlood met een HB vulling.

 

2. Als de schets is opgezet, begin ik altijd eerst met het oog, omdat ik dit toch wel één van de belangrijkste onderdelen vind. Daarna begin ik altijd met een eerste basislaag van de vacht. Ik teken dit met een vulpotlood met een HB vulling. 

Na de basislaag ga ik met mijn zwarte kleurpotlood nogmaals over de vacht heen zodat het meer dekt en het een mooi en aaibaar vachtje wordt.

 

 

 

 

 

3. Daarna begin ik met het uitsparen van de spieren/aders van het paard. Ik maak de donkere plekken in de vacht donkerder en maak ik een begin met het halster met mijn grafietpotloden van Faber Castell.

De manen teken ik met mijn vulpotlood.

 

Ik let altijd goed op waar de schaduwen zijn en maak ik de stukken die donker moeten zijn ook echt donker zodat je tekening een realistisch resultaat krijgt.

Dus let goed op de vacht, die net onder het halster zit. Hier zitten altijd schaduwen die je goed op papier moet krijgen, dit doe ik dan altijd met een zwart kleurpotlood.

 

 

4. Het tekenen van het lichaam teken ik meestal gedeeltelijk de haartjes. ik maak dan ook gebruik van mijn Faber Castell grafietpotloden om een egaler resultaat te krijgen. Ook hier maak ik weer gebruik van schaduw effecten. 

 

5. En hieronder dan het uiteindelijke eindresultaat!

Wil je ook zo'n portret maken met grafiet? Binnenkort begin ik met het filmen van verschillende portretten.

Aarzel niet, pak je tekenspullen en begin eraan! :)